Diatone GTB 229 Pro Cube - 2.5 colos HD DVR-es szörnyeteg

A Diaton gépek nagyon igényesek, korábban már teszteltük a GTB 229-et, amit nagyon szerettünk, ennek HD-s változata a GTB 229 Pro, amire nagyon kíváncsiak voltunk, hisz 2.5 colon egy jó kis HD-s fogpiszka igen jó móka lehet.

GTB229 Pro Cube, avagy 2.5 colos fogpiszka HD DVR-el

A Diatone GTB229 Cube-ot nemrégiben teszteltem, és annyira megtetszett, hogy meg is tartottam, akkor a Happymodel Larva-X maradt alul vele szemben. A Larva-X is nagyon jó gép, viszont a Cube erősebb és agilisabb, 2 lapátos proppal pedig brutál gyors is tud lenni. Amikor láttam, hogy megjelent a HD-s változata, ami egy Runcam Split 3 Nano-t kapott, nem volt kérdés hogy ez nekem kell. Ezúton is köszönet a Banggoodnak hogy megkaptunk tesztelésre ;)
A korábbi cikkekben már leírtam hogy mi is az a fogpiszka, ha esetleg nem tudnád, olvasd el a korábbi teszteket is. Lényegebén könnyű, erős, hosszú repülési idejű gépek elérése volt a cél, mikor is megszületett a fogpiszkának nevezett kategória.
 

Mi van dobozban?

Nézzük mi van a dobozban, mert van benne sok minden. A Diatone mindig nagyon igényesen megpakolja a dobozt extrákkal, hasonló a kínálat, mint a sima verzió esetén, sőt szerintem teljesen ugyanaz. Kapunk 1, azaz egy szett propot, ez kicsit gáz mondjuk, általában azért két szett szokott lenni, másrészről meg úgyis a kedvenc propját rakja rá mindenki, abból meg van tartalék úgyis. Kivéve, ha ez az első 2.5 colos gépünk, akkor érdemes rendelni a géppel együtt valamit. A gyári prop a HQ 2 lapátos 65mm-es propja, az én kedvencem szintén a HQ-tól a 3 lapátos 2.5x2.5x3 típus. Van még fémcsatos strap, rezgéscsillapítós távtartó gumik, kábelek a vevőnk bekötéséhez, gyorskötözők, buzzer, pót csavarok 8 méretben, joystick a Runcam beállításához, bekötési manual, és természetesen az elmaradhatatlan matricák is a csomag részét képezik. Vevő ugye nincs a gépben, azt nekünk kell beszerelni, nem sok hely van, de azért egy kis vevő bőven elfér, esetünkben a Flysky IA8X került beszerelésre, mint az összes többi kisebb gépbe. Nincs pót canopy és nincs akksi alá rakható csúszásgátlós szivacs sem.


A gépről, jó, rossz? Nehéz? Elmegy?

A Cube Pro alkatrészeiben a kamerától eltekintve szinte ugyanaz, bár a 16x16mm-es stackről váltottak a 20x20-ra, ami így kicsit sérülékenyebbnek tűnik, de ezt majd az idő eldönti, nyilván szükséges volt ez az elrendezés hogy elférjen a plusz szint a Runcam DVR-nek.
Tehát ez van benne:
- FPV kamera: Runcam Split 3 Nano
- VTX: TBS UNIFY PRO32 NANO  (25/100/400 mW)
- Motor: MAMBA Racing MB1103 8500KV
- ESC: MAMBA  4S 13A
- FC: MAMBA F411 AIO

A váz minősége a legjobbak között van amit láttam eddig, a canopy is jól bírja, ugye a sima verzió már repült nálam sokat, eddig teljesen okés minden vele, bár ilyen kis súlyú gép azért nehezen sérül, törik.
A toothpick osztály lényege hogy minél könnyebb legyen, itt egy kicsit ez megdől, a HD DVR miatt a sima verzióhoz képest 9g jött fel, ami bizony érezhető repülés közben is. Nem fogom azt mondani, hogy rossz vele repülni, de jobban sodródik így és veszített az agilitásából is, egy-egy kanyarban oda kell figyelni hogy nehogy belesodródjunk valamibe. Persze ha ezt megszokjuk, akkor lehet korrigálni, pár akksi után már ráálltak az ujjaim és utána már szinte észre sem vettem. Ha eszeveszett csapatást akar az ember, akkor jobb ha a sima verziót választja, nagyobb élmény lesz az biztos, de ha a HD felvételért cserébe elviselünk egy kis lassítást, akkor jó középút lehet a HD verzió. A legjobb persze ha mindkettő van :)
Érdekesség amit eddig sehol sem láttam még, hogy az egész stack 4 hosszú csavaron ül, ez még ok, de a tetején a canopyba is ez megy, és a tetején nincsen anya, tehát csak be van csavarva a canopyba és ennyi, felül meg kilóg a lezáratlan csavar vége.
A gép teljes súlya 55g, ehhez még jön a vevő és a propok, így nálam 64g lett + akksi, ami további 20-30g, érdemes könnyebb akkut rárakni, mert ahogy látjátok sokat számít az felszállósúlyban.
A 2 cellás 300-as GNB 21g, a 450-es GNB pedig 29g, így a vége 85-89g lesz. Összehasonítás képen egy 3 colos gép 74g, akkuval pedig a 115g a Geprc korábban tesztelt gépe esetében. És ezért az egy jóval erősebb gép, jobban is megy, na dehát az 3 col.
Én mondjuk sose voltam gramm számolgató, most is csak azért írom le mert biztosan sokakat érdekel, és jó összehasonlítani a gépeket ilyen szempontból is, de én még mindig azt mondom, az számít, hogy repülés közben mire kanyarodik a szád, vigyorra vagy bánatra. Nekem a sima verzió után nagyjából az "ez de ku..a jó" volt a számon, A Pro verzió után pedig csak simán konstatáltam a tényt, hogy bizony ez is nagyon jó. Jelenleg parkban ez a gép nálam az alap, a tartalék pedig a sima. Ezt a kettőt viszem... Ez azt hiszem elég sok mindent elmond.



Balra a HD-s verzió, jobbra a sima Cube, kapott már mindkettő, ez látszik is :D


Teszt repülés, HD felvétel

A GTB 229 PRO repülési tulajdonságai elég jók, a plusz súly miatt egy kicsit jobban sodródik, de ez megszokható, kezelhető, ezen kívül halk, smooth és nagyjából 4 perc körüli repülési időre számíthatunk. A HD felvétel kapcsán azt kell újból mondanom, a Caddx Baby Turtle viszi nálam a prímet, valahogy a Runcam Spit 3 NANO nem olyan jó, és az alapbeállítások sincsenek rendben, csökkenteni kell az élességet, én adtam rá kis kontrasztot, szaturációt is, de még biztosan lehetne állítgatni hogy jobb legyen. A Caddx meg alapból jó... kinek van kedve ezzel vacakolni... azért fizetünk hogy jó legyen nem? A Caddx fpv képe viszont rosszabb :) De ezt már kifejtettem a Geprc tesztben :D
Van egy kis jello is, főleg nagy gáznál, de ekkor méretben én még nem láttam olyan gépet, ahol nincsen, max ha valamilyen keretes cinewhoopról van szó, de ott meg amúgyse nagy gázzal megy az ember.
 


 

Összefoglaló

A Diatone gépei mindig elég jók, kicsit drágábbak, mint a többi gyártó, de tudjuk, a drágább néha olcsóbb :)
Kinek ajánlom? Aki szeretne egy jó 2.5 colos gépet HD felvétellel, annak tökéletes lesz szerintem, akit nem érdekel a HD, annak mindenféleképpen a sima verziót ajánlom.
Ez a sima verzió - Diatone GTB229 Cube
HD-s verzió - Diatone GTB229 PRO Cube
Propok: HQ 65 mm 2 lapát, HQ 2.5x2.5x3 3 lapát
Akksi: Gaoneng 7.6V 300mAh 80C/160C 2S HV, Gaoneng 7.6V 450Mah 80C 2S HV

 

Diatone GTB 229 Pro Cube


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció