Skystars Angela145 - Gopro cipeléshez is alkalmas cinewhoop

A Skystars mint gyártó nem igazán ismert, pedig van pár gépük, alkatrészük már a piacon, de valahogy sosem jutott el nálunk a célkeresztbe, minden kategóriában van nevesebb gyártóktól alternatíva, így az ember inkább ahoz nyúl.
Most viszont hozzá jutottunk egy Skystars géphez a Banggood jóvoltából, és kellemesen csalódtunk.

Cinewhoop? Whoopra Gopro? Hogy is van ez?

Nem is olyan egyszerű már meghatározni, hogy egy gép, drón, milyen kategóriába tartozik. A whoop kategória szerintem alapvetően a kerettel rendelkező gépekre értendő. Ezekből van tinywhoop, amik kis 65-85mm-es gépek, amivel akár lakásban is repülhetünk már, könnyűek, védettek, nem okoznak problémát, ha neki megyünk valaminek, valakinek, ezek egy esetleg két cellás akksival üzemelnek. Régebben ezek brushed, szénkefés motorokkal rendelkeztek, hisz a beltéri repüléshez annak ereje is elég volt. Persze pont ezért, a súly nagyon fontos volt, ezért ezek semmilyen extra kamerát nem tudtak cipelni, így csak sima analóg DVR felvételeket lehetett készíteni velük. Hogy is lesz akkor egy whoop-ból cinewhoop? A kisebb mérető gépek esetén két dolog segített ennek létrejöttében, mégpedig a kicsi 1102-1103-as brushless motorok és az úgynevezett split kamerák megjelenése, mely segítségével egy kis súly többlettel ugyan, de 1080p-s vagy akár 4K-s felvételeket is tudunk készíteni. Ilyen gép például a Caddx Tarsierrel felszerelt Eachine Cinecan.
Egy teljesen másik út viszont, hogy egy 3 colos gépet alapul véve, úgynevezett ductos kerettel ellátva a motorokat, propellereket, nagyobb felhajtóerőt generálunk, ennek köszönhetően a gép el fog bírni pluszban akár egy GoProt és nagyobb kapacitású akksit is, gyakorlatilag mintha 5 colos gépről beszélünk. Természetesen a gép karakterisztikája nem olyan lesz, mint egy 5 colosé, de itt nem is az a lényeg, hanem hogy szép, egyenletes, jó minőségű felvételeket tudjunk készíteni. Az alábbi képen mutatom, hogy is néz ki egy ilyen gép teljesen felpakolva!

 


Mi van a dobozban, mit kapunk?

Lévén ez egy komplett gép, így a dobozban minden benne van amire szükségünk lehet, a gép össze van szerelve, ha vevő nélküli verziót kértünk, akkor még egy vevőt kell beszerelnünk és már repülhet is.
Magán a gépen kívül nem sok extrát kapunk, de az viszont hasznos. A gép alapból fel van szerelve sok nyomtatott alkatrésszel, ilyen az FPV kamera tartó, a GoPro tartó, antenna és csipogó rögzítő és a motorok aljára csavarozott kis lábacskák. Ezek a nyomtatok részek segítenek védelmet nyújtani a sérülékenyebb pontokon, illetve szépen helyén tartják a videó és vevő antennáit. Ami nincs a gépen, és a dobozban van még extraként, az egy darab pót aksi rögzítő (strap), egy szett rózsaszín propeller és pár matrica.
Nincsenek tehát pótcsavarok, csavarhúzú, pedig ezek álltalában szoktak lenni.
 


Skytars Anegla, a stabilan repülő GorPro

Nézzük a gépet kicsit részletesebben. A Gép súlya 249g akksi és GoPro nélkül, gyakorlatilag mint egy 5 colos, ha rápakoljuk a GoPro, egy 4 cellás 1500-as akksit, a rögzítőket, akkor nagyjából 550g körül fogunk járni, ami nem kevés egy 3 coloshoz képest, ahogy írtam a ductos megoldás segít több felhajtóerőt létrehozni a 1408-as, 3800KV-s motoroknak. A propellerek a Gemfan 3 colos direkt erre a célra kialakított lapátjai, szépen, hangosan visítva teszik dolgukat. A FPV kamera egy Caddx Ratel, aminek remek képe van, sok helyről hallottam már hogy az egyik legjobb most a piacon, és azt kell mondjam, van benne igazság bőven. Kapunk egy noname? VTX antennát is, talán érdemes cserélni, bár eddig nem volt vele gondunk, igaz csak 100m-es távolságba mentünk vele.

A belsőségek terén nincs túl sok infó megadva a gyártó által, és gondban is vagyok, mert a megadottak szerint ez van benne: Skystars TalonX mini F4, ami egy F4-es FC, egy 20A-es Blheli ESC és egy 25-200mW-os VTX. Szétszedve a gépet, a VTX pont nem úgy néz ki mint a képen, illetve a gép adatlapján 25-500mW szerepel. Tovább megyek adatlap szerint 35A-es ESC van benne, de a toronyban meg ugye 20A van írva. Még tovább kutatva, a cég honlapján kerestem a gépet, de ott meg nem szerepel. Az FC legalább biztos, Betaflight szerint F4 Omnibus, 3.5.3-as BF-al, ez egyezik a leírtakkal. Szóval a VTX és az ESC kérdéses, hogy akkor végülis mi van benne, szétszedve ki lehetne deríteni, de az most elmarad, nem könnyű hozzáférni.

Még egy érdekes dolog, amit nem igazán értek, a géphez az ajánlás szerint is 4 cellás, 1300-1800mAh-s akksi dukál, ehhez képest XT30-as csatlakozót raktak rá, márpedig az ekkora akksik XT60-al vannak szerelve. Így amellett döntöttem, hogy gyártok hozzá egy XT30-XT60 átalakítót, és XT60-as aksikkal fogom hajtani. Esetleg szóba jöhet még a 4 cellás 850-es akksi is, ami már elérhető XT30-al. Ezért is maradt az átalakítós megoldás, ha esetleg tényleg XT30as akksit raknánk rá, akkor az is opció marad mindenféle szerelés, átforrasztás nélkül.

A lényeg, hogyan repül, jó ez arra, amire kitalálták?

A válaszom rövid lesz, zseniális. És ez nem marketing szöveg. A gép nagyon szépen, finoman repül, teszi a dolgát, nagyon könnyedén lehet stabil magasságot tartani, finoman, lágyan kanyarodni, és ha kell, van benne tartalék is az emelkedéshez, korrigáláshoz. Persze nyilván ez sem egy kezdő gép, kell legyen érzékünk hozzá, tudnunk kell hogyan lehet finoman terelgetni egy ilyen gépet, de már az első teszt repülés alkalmával is mint egy kezes bárány, úgy viselkedett. De a szavak helyett itt egy videó, ami egy GoPro 7-el készült, hypersmooth stabilizálással természetesen.
 

 

Összegzés

A Skystars, mint kevésbé ismert gyártó, egy egészen jó gépet rakott össze, egyébként vélhetően a nevesebb iFlight MegaBee-t másolták le, a váz, a méretek, a nyomtatott részek, mind szinte teljesen megegyeznek. Dehát tudjuk már, hogy mindenki másol mindent, ez azért nem olyan nagy meglepetés, gyakorlatilag egy rebrandelt gépről van szó. Vélhetően az ESC, VTX körüli hibás adatok is ezért vannak. Az iFLight gépe azonban Frsky R-XSR vevővel jelenleg 89.000 Ft, a Skystar szinte ugyanazon gépe pedig csak 64.000 Ft. Tehát jóval olcsóbban kapjuk meg szinte ugyanazt, ha lemondunk az ismertebb gyártó márkájáról.

A Skystars Angela megvásárolható a Banggood oldalán Kínából, EU-s raktáról, áfa és vám mentesen: Skystars Angela 145mm
Tartalék propellerek: Gemfan 75mm ducted prop
Propeller itthonról az FPV Race Store-ból: Gemfan 75mm, HQ 75mm
FPV kamera, ami igencsak meggyőzően jó: Caddx Baby Ratel
Ajánlott akkumulátor: Infinity 4S 1500mAh, Gaoneng GNB 14.8V 1300mAh 4S

 

Skystars Angela145


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció