DJI Mavic 2 Pro és Zoom

A DJI bejelentette a méltán népszerű Mavic Pro utódját a Mavic 2 Pro-t és Zoom-ot!

Nézzük hát mit is kapunk a borsos árért!

A népszerű DJI Mavic Pro régóta várt utódja itt van. Igyekeztünk összeszedni részletesen, hogy mit tudni eddig a Mavic 2-ről, és kiderüljön vajon tényleg ez a gép lett e a tökéletes kamerás drón!

A Phantom 4 Pro teljesítménye kompakt csomagban

Hogyan tette a Mavic Pro népszerűvé a drónozást? A Mavic Pro csaknem két évvel ezelőtt jelent meg 2016 szeptemberében. A DJI a Phantom 4 tudását egy összecsukható, kompakt gépbe tette bele. A propellerek is összecsukhatóak lettek, így még kisebb helyet folglalt a gép, ezért könyebb lett a szállítás is. Ez volt az első kompakt drón a piacon, mely kiváló kamerával, 3 tengelyes gimballal és kiemelkedő szoftveres tudással rendelkezett. A mai napig az egyik, ha nem a legjobb megfizethető áru kamerás drón!

Természetesen a fejlődés nem állhatott meg... és bumm, a DJI kiadta a Phantom 4 Pro-t (P4P). Tökéletes képminőség, de a szállíthatóság így nem az igazi...

A P4P megjelenése óta várjuk, hogy az 1"-os érzékelő egy Mavic méretű gépbe kerüljön végre, nos, ez mostantól már nem csak álom :)

DJI Mavic 2 Pro bemutatása

Bár az eredeti Mavic Pro-hoz képest sok hasonlóság van, néhány dolog azonban kiemelkedik az összehasonlításkor. A design, a méret és a funkciók hasonlóak, de a kamera, amit a Hasselblad-el fejlesztettek, azonnal kitünik.

Mavic 2 Pro Kamera

Nézzük mi van a kamerában, hisz végső soron az egyik leglényegesebb pontja a gépnek! A fényképezőgép minőségét leginkább az érzékelőjének mérete és minősége határozza meg.
A Mavic 2 Pro hatalmas, 1"-os CMOS érzékelővel rendelkezik, 20 megapixeles felbontással. Az érzékelő tehát négyszer akkora, mint a Mavic Pro-ban és a Mavic Air-ben.

Hasselblad & HNCS

A DJI 2017 elején vásárolta meg a Hasselblad svéd fényképezőgép-gyártó többségi részét. Ez a fényképezőgép lett a közös fejlesztés első gyümölcse. A Mavic 2 Pro fényképezőgépét már a Hasselbladdal együttműködve tervezték. A Hasselblads HNCS (Hasselblad Natural Color Solution) csapata is részt vett a tervezésben. A kamera érzékelője lenyűgöző dinamikus tartományt biztosít. Továbbfejlesztették a szellemkép, és az elmosódás minimalizálását. Az új Hyperlight üzemmód jobb képeket ígér a nagy zársebességekhez, különösen a sötétebb éjszakai vagy alkonyi képek esetén. A Hyperlight módban lévő képek kevésbé zajosak. A felvett fotók Exif információiban a Hasselblad eszközgyártóként és az L1D-20c modellként szerepel.
Természetesen a kamera lencséje is fejlődött. A Mavic 2 Pro rekesz értékei az F2.8-tól az F11-ig állíthatók. A lencse 28 mm (35 mm equivalens), amely 77 ° FOV-t (látómezőt) fed le. A fókusz távolságtartomány 1 métertől a végtelenig terjed.

Meglepetések és egyéb funkciók

Az legfőbb dolog, amit észrevenni az első repüléskor, hogy mennyire csendes lett a gép. Pár (5-10) méter távolságból sem zavaró, beszélgetni is lehet mellette. Az újratervezett ESC (Electronic Speed Controls) és az alacsony zajú propellereknek köszönhető ez.

Stabilitás

Második meglepetés a stabilitás. Úgy gondoljuk, hogy a Phantom 4-es sorozat azért stabilabb mert nagyobb a mérete és a súlya is jelentősebb mint egy Mavic esetén. A Mavic 2 Pro súlya 907 gramm lett, ez 24% -os növekedés a 734 gramm-os Mavic Pro-hoz képest.
A mérete viszont nem változott drasztikusan. A kibontott drón külső széleinek diagonális mérésével csak 1,9 cm-el növekedett. A testhossza 0,8 cm-rel nőtt, és magassága 1 cm-rel. A gép mondani sem kell, hogy igen stabil a levegőben!

Motorok és propellerek

Kezdetben azt tippeltük, hogy a motorok egy kicsit nagyobbak lesznek, hogy megfelelően mozgassák a nagyobb méretű és tömegű gépet. Meglepetésünkre a motor átmérője pontosan ugyanaz, mint az eredeti Mavicben, pontosan 24 mm. A motor magassága azonban nőtt, ami nagy valószínűséggel növeli az állórész tekercselését. A Mavic 2 Pro 1,5 mm-el magasabb motort (17,5 mm) tartalmaz. Érdekes módon a propellerek (8743F típus) nem ugyanazok, mint a Mavic Pro Platinum-on (8331 típus).
A Mavic 2 Pro 72 km/órás maximális sebességre képes.

Hatékonyság és erő

Nagyobb súly és méret? Gondolnánk, hogy akkor kevesebb lesz a repülési idő. Nos nem így lett... a Mavic 2 itt is előrelépett. A hatékonyabb ESC-k és propellerek mellett a DJI egy új 4S lítium-polimer akkumulátort használ, leválltva ezzel a 3 cellás Mavic aksit.
Az új Mavic 2 akkumulátora kézbe fogva hatalmasnak tűnik, cserébe teljesíti a gép a +~20% -os repülési időt, azaz 31 percet kapunk a levegőben.

Az akadályok érzékelése és elkerülése

A Mavic 2 Pro tartalmazza a továbbfejlesztett APAS (Advanced Pilot Assistance System) akadály elkerülő rendszert. A Mavic 2 Pro minden oldalról szenzorokat tartalmaz, összesen 11-et! Fontos tudni, hogy az akadályok elkerülésére szolgáló szenzorok csak az Active Track vagy a Tripod módban érhetők el. A szenzorokon kívül két fényes LED található a gép alján, amelyek további fényt biztosítanak az ideális landoláshoz.
A DJI Mavic 2 Pro tesztek keretében egy erdőben végzett Active-Track (follow-me) teszt során a Mavic 2 jóval jobb eredményt hozott, mint az eredeti Mavic. Sikeresen kikerülte az ágakat, ahol a Mavic Pro "levélvágó" módba került.

Kép és videó

A szokásos fényképezési módok elérhetők, részletesen nem írjuk le most, bővebb infóért klikk DJI OFFICIAL.
A zoom verzió 48MP-es panorámakép készítésére alkalmas, ezt természetesen teljesen automatikusan készíti el.
A HDR módot tovább fejlesztették, hogy minél kevesebb nemkívánatos artifact (szellemkép) legyen.

Új Hiperlapse mód

Ezzel az új intelligens repülési móddal többféleképpen navigálhat, miközben a drón egyéni fényképeket, és hiperlapse videót készít. Pl egy 3 perces repülési időt alatt készített képeket egy pár másodperces videóba rögzíthetjük.

Videó

Itt minden magáért beszél...10 bites felvételi képesség, H.265 kódolás, HLG (HDR) és D-LOG színmódok. A szokásos 4K, 2.7K, 1080P, stb rögzítési lehetőségek állnak rendelkezésre. A rögzítési sávszélesség 100mbps, ugyanaz, mint a P4 Pro-ban.
Teszt videók még nem igazán állnak rendelkezésre, vélhetően pár napon belül tele lesz vele a youtube és az airvuz.

Távirányítás (Remote Control)

És itt még közel sincs vége a fejlesztéseknek, nem csak a repülési képességek válltak erősebbé, de bemutatkozik a OcuSync 2.0 is, tehát a távirányító és a Mavic 2 közötti átviteli és kommunikációs rendszer is javult.

Az OcuSync 2.0 képes arra, hogy a távirányító és a drón közötti kapcsolatot automatikusan átkapcsolja 2,4 és 5 GHz között a jelerősség függvényében. Még a nagy testvér Phantom 4 Pro esetében is manuálisan kell megváltoztatni a frekvenciasávokat, a Mavic Pro-ban pedig csak a 2,4 GHz-es sáv használható. A késleltetés 120 ms-ra csökkent.

A továbbfejlesztett OcuSync technológia hosszabb távolságot és nagyobb átviteli felbontást ígér. Akár 8km-es távolság is lehetséges, teljes 1080p minőségben. A Mavic 2 Pro kompatibilis a DJI Goggles "white" és a Racing Edition szemüvegekkel!

 

Mavic 2 Pro & Mavic 2 Zoom

A DJI egy Mavic 2 Zoom-ot is kiadott, mely 2-szeres (24-48mm) optikai zoomal rendelkezik, viszont ugyanolyan méretű érzékelővel érkezik, mint az eredeti Mavic Pro.
Egy új funkció is bemutatkozik itt, melyet dolly-zoomnak hívnak, mi vertigo effektnek ismerjük. Lényege, hogy miközben a gép hátrafelé halad, automatikusan belezoomol a videóba, így a fókuszban lévő tárgy mérete nem változik, a háttér viszon beszűkül, ezzel egy érdekes filmes hatást elérve!

Főbb tulajdonságok

  • 1"-os képérzékelő
  • 20MP állóképek és 4K videó
  • f/2,8-f/11 rekeszállítási lehetőség
  • 10-bit Dlog-M Color Profile
  • 10 bit HDR videó
  • 4 féle Hyperlapse és panoráma mód
  • Megújúlt "ActiveTrack", "POI" és "Waypoint" módok (2.0)
  • 360°-os védelem (optikai és infravörös szenzorok)
  • akár 31 perces repülési idő
  • akár 72 km/h sebesség
  • meglepően halk repülés

Árak

Mavic 2 Pro - Banggood - 428.000 Ft

Mavic 2 Zoom- Banggood - 370.000 Ft

Flymore kombó csomag most másként lesz mint eddig, külön vásárolhatunk meg egy Fly more csomagot - Banggood Fly More csomag - 102.000Ft
 

Mavic 2 Pro - Gearbest- 452.000 Ft

Mavic Zoom - Gearbest- 395.000 Ft


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció