Tavaszi drónváró – Ki mit vegyen és miért?

Lassan érdemes megrendelni a drónokat, amiket tavasszal reptetni fogunk. A rossz idő senkit ne riasszon el, mire ideérnek az általunk preferált gépek – március közepe, vége – már általában alkalmas az idő arra, hogy össze-vissza repkedjünk, de ha nem, a nyuszi biztosan meghozza majd a jó időt, a drónokkal együtt. A Tavaszi drónváró egy cikksorozat első része, hamarosan a kamera platformokkal folytatjuk.

Drónok gyerekeknek

Mostanában elég sok megkeresést kaptam azzal kapcsolatban, hogy 8-10 éves gyerekeknek milyen gépeket lehet venni. Hivatalosan elvileg semmit, hiszen a legtöbb drónra 10+ vagy 14+ életkori besorolást szoktak feltűntetni, de a helyzet az, hogy a gyerekek sokkal ügyesebbek, mint mi felnőttek, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az egyik versenyző 11 éves, és megy, mint a meszes.

Ebben az életkorban természetesen a biztonsági szempontokat a szokásosnál is jobban szem előtt kell tartani, tehát első gépnek és fiataloknak nem javaslom a brushless – réztekercses elektromotoros – gépek megvételét. Helyette válasszunk egy párezer forintos, szinte szétüthetetlen masinát, amivel bent, és kis szél esetén kint is lehet repülni.

JJRC H36/Furibee H36: írtam róluk már tesztet, szinte elpusztíthatatlan kis gépek. A védőkeret miatt teljesen veszélytelenek, remekül repülnek, rendkívül olcsók és van hozzájuk tonnányi alkatrész. Érdemes akkumulátorból egyből többet is bespájzolni a hosszabb üzemidő miatt.

 

Eachine E010: gyakorlatilag megegyezik a konkurens JJRC H36-tal, csak ezt egy másik cég árulja. Ez is agyonüthetetlen, bár a motorok ütésre el tudnak pusztulni. Kapható EU raktárban, 3 dollár felárral. Létezik egy E010C variáns is, ami kamerát is tartalmaz, illetve a szemüvegre vetíti az élőképet, némi felárért cserébe.

 

Eachine E011: nagyon hasonló az előzőhöz, de egy LEGO ember ül a tetején, ezzel lehet mókázni, két színben. Felépítését tekintve nagyjából olyan, mint az E010, csak egy pár centivel nagyobb és erősebb motorokat kapott, hogy utasát megfelelően tudja mozgatni.

 

Eachine E012: kisebb, de mozgékonyabb variánsa az elődeinek, és talán egy fokkal gyorsabb is. Szintén igazi túlélő, a beltartalom itt is nagyon védett. A kis súlynak és a ducted fan kialakításnak köszönhetően ez repül a három közül e legszebben. Ez is elérhető EU raktárból.

 

 

Drónok nagyobbaknak és apukáknak

Az előbb említetteken túl egy 14 éves gyereknek és szüleiknek sokkal komolyabb mókák is rendelkezésre állnak. Általában mindenki az FPV – vagyis az első nézetes – élőképpel repülő drónokra van rákattanva. Fontos, hogy ezek a szó szoros értelemben véve nem verseny drónok, de nagyon hasonló érzést nyújt a repülésük.

Ahhoz azonban, hogy egy ilyen géppel repüljünk, szükségünk van szemüvegre, távirányítóra, akkumulátorra, töltőre és még sok minden másra is, amit elég kevés gyártó kínál komplett egységként. Jellemzően ezek a gépek is szénkefés alapokon nyugszanak, de mivel a brushless versenydrónok nem igazán kaphatók fullos csomagban, ezért azokhoz kell némi szakértelem, ellentétben a lent felsoroltakkal.

Eachine 013: az előbb emlegetett modellek FPV-s verziója, ami abban merül ki, hogy kapott egy kamerát, a képátvitelre alkalmas adót, illetve egy viszonylag egyszerű FPV szemüveget, amin keresztül az orrkamera képét követhetjük nyomon. Néhány komoly megkötést azonban el kell fogadnunk, egyik az alacsony, 500x300-as képernyőfelbontás, a másik a limitált, 25mW-os adóteljesítmény, ami durván 100-150 méterben limitálja a hatótávot. A motorokra itt is oda kell figyelni, lévén egy szénkefés rendszerről beszélünk.

 

Eachine QX65: ellenpéldaként tettem be, hiszen nagyon hasonlít az Eachine 013-ra, csak nincs benne távirányító, ellenben van benne egy tonnányi alkatrész, legalábbis az „Advanced” verzióban. Itt viszont olyan problémák jönnek elő, hogy melyik vevőt válasszuk, milyen távot vegyünk hozzá, és így tovább.

 

Eachine Q90C, Flying Frog: nagyon hasonlít az E013-ra, azzal a különbséggel, hogy nagyobb, erősebb, hiszen 2 cellás akkumulátorral rendelkezik, és összességében sokkal komolyabb benyomást tesz az emberre, mint a kisebb modell. A szemüveg megegyezik a kistestvér sajátjával.

 

Hubsan H122D Storm: A Hubsan modellek meglehetősen jó minőségükről híresek, és ez igen látványosan visszaköszön ebben a „low budget” kategóriában. Cserébe egy erősebb, jobban összerakott, karbon a váz és nem műanyag, nemcsak szemüveget, de kijelzőt is kapunk a szett részeként, így akár egy „utast” is magunkkal vihetünk. Cserébe az ár a másfélszerese a konkurenciának, de ezt én értékarányosnak tartom.

 


Hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció