A tavalyi évvége nagysikerű gépét, a most kisorsolásra kerülő Eachine E010-et teszteltük.

Emlékszem, tavaly ilyenkor, ahogy kezdett egyre rosszabb, hidegebb és esősebb lenni az időjárás, akkor bukkant fel a színen ez a kis gép. Remek volt az időzítés, a tiny whoop korszak ekkor kezdődőt és azóta is töretlen.
Az első között jelent meg ez a gép, ráadásul igen olcsón, 4000 Ft környékén megvehető volt, és az egyik legjobb szórakozást nyújtotta annak, aki inkább a meleg szobában vágyott egy kis repülésre.
Persze azért csodát ne várjuk, később jöttek a gépből utódok, E011, E012, amiken csiszoltak még a minél jobb élmény reményében, és persze számtalan házi FPV kamerás módosítás látott napvilágot, hisz úgy az igazi, ha belső nézetből repkedjük be a szobát vagy az udvart!

Kicsomagolás

A doboz a szokásos kis gépekre jellemző megoldás, ennyi pénzért nem is várhat többet az ember. Mindent belezsúfoltak egy dobozba, ha kiszedtük, nehéz visszavarázsolni, de úgyse fogjuk soha visszarakni:)


Találunk a csomagban egy USB-s töltőt, egy szett tartalékpropellert, egy 150 mAh-s, 1 cellás akkumulátort, távirányítót, sok-sok leírást.
Minden benne van ami kell, bár jobban örülnénk ha legalább 2 akkumulátor lenne benne, mint ahogy azt más gyártók is meglépték. Egy aksi nem aksi, mint azt tudjuk ebben a hobbyban. 5db-os, töltős aksi szet beszerzése ajánlott!
A töltő is érdekes számomra, mikor bedugjuk tölteni semmilyen visszajelzést nem kapunk, de nem kell megijedni, ezt így normális. A töltő akkor fog pirosan világítani, amikor feltöltődött az aksi. Én először azt hittem nem működik...


Távirányító 

Az olcsó gépekhez nyilvánvalóan nem jár profi távirányító, ezek csak annyit tudnak, amit nagyon muszáj, és azokat se túl hatékonyan.
Röviden: olcsó fényes műanyag, kattogó gombok, rövid stcikek, de a kép magáért beszél.

A funkciók is minimálisak. A távon a középső és a jobb oldali fel-le nyíl a trim gomb. A tetején a bal a működési módokat (ami lehet lassú és gyors), a jobb a bukfencet aktiválja.
A gázkar alatti trim gombnak tűnő kapcsoló bal oldali része a headlesst, míg a jobb az hazatérést aktiválja. Akinek volt már a kezében rendes táv, az tudja, hogy nem így szokás, na de mindegy is, ezen már ne lepődjünk meg.

Tesztüzem

A gép ultra könnyű, mindössze 22 gramm akkumulátorral együtt. A vázban 6015-ös motorokat találhatunk, ez majdnem a legkisebb motor, amit használni lehet. Ezek nem túl erős motorok, épphogy elviszik a gépet, de ezért is lehet megfelelő szobában való repülésre, még véletlenül se lesz olyan, hogy hirtelen megindul a gép és ütközünk. Sajnos erre a gépre is jellemző, hogy egy gyorsabb fordulás után földhöz vágja magát, ami normális az 1 cellás akkumulátorok esetében, de azért egy picit kiábrándító.

A távval könnyedén lehet a drónt terelgetni, csak ne nyomjunk meg a fokozatváltón (lassabb/gyorsabb) és a flip gombon kívül semmit, mert akkor mindennek vége. A headless mód és a hazatérést nem működik megfelelően, de aki kicsit is ért hozzá tudja, hogy ezek a funkciók bizony nem ilyen olcsó gépekbe vannak jelen. Csak és kizárólag a marketing miatt írják rá hogy tudja ezt a funkciót, meg mert mindenki más is ráírja.

A gép így önmagában egyébként semmi extrát nem tud, ez még nem egy igaz tiny whoop, hisz se FPV kamera, se szemüveg nincs a csomagban.
Mit tehetünk hát? Rakunk mi rá egyet, számtalan youtube videó bemutatja hogyan valósíthatjuk ezt meg.


Természetesen, ha valaki most kezdi a drónozást, azt kell mondjam ez egy tökéletes választás számára, hisz nem túl erős, de azért jó, a propellerek védve vannak így se emberben, se a lakásban nem fog kárt tenni vele. A repülés alapjainak elsajátítására teljese mértékben megfelel, a mai napi ajánlható kopter.

Összefoglaló

Az Eachine E010 egy rendkívül olcsó, nem túl erős, nem túl sok funkciót adó, de kezdőknek kifejezetten ajánlható gép. Vehetünk egyből akár kettőt, vagy hármat is, legyen pótalkatrész, építhetünk belőle FPV-s gépet a még nagyobb élményért, és az igaz belső nézetes repülés elsajátításáért.

Pozitívumok:
- olcsó
- könnyű
- nagyon gyorsan feltöl
- stabil
- átalakítható FPV-s géppé
- nagyon ellenálló
- nyugodt, csendes

Negatívumok:
- semmi extra
- nem működő funkciók, hazatérés és headless
- kicsit gyenge
- olcsó műanyag távirányító

A gépet itt vásárolhatjátok meg: Eachine E10 Kínai raktárból 3500 Ft, EU raktárból 4500 Ft


Hozzászólások

pivotz1

pivotz1 2017-10-08 07:02 / #1

Üdv!
Az EU raktárt nem ajánlom... kettőt is útnak indítottak egymás után, de már be se érkeztek az országba...refund lett. Kínából meg 3 hét alatt megjött, ráadásul ugye olcsóbban. Egyébként remek kis gép, nagyon szeretjük, bent csak ezzel repkedünk (kislányaim is használják tanulni


pivotz1

pivotz1 2017-10-08 07:03 / #2

... Az FVP-s átépítés is megvolt, de alig bírta szegény elcipelni a plusz 9 grammot (pedig 45C-s akksikat is rendeltem a gyári 30C-s mellé), így maradt a régiben, de így is nagy élmény! Ajánlom mindenkinek!


SpydeR

SpydeR 2017-12-09 16:19 / #3

Az FPV-sítést ezen a gépen (is), érdemes egy könnyebb kamerával (3-4g) végrehajtani. De a legjobb élmény érdekében, érdemes még a motorokat (615-ösök) is RaceStar-okra cserélni.
Nekem csak Chaoli-k vannak benne, meg használom 260/300mAh-s aksikkal is és még úgy is elég fürge a gép. :)


Hozzászólás írásához lépj be, vagy ha még nincs fiókod, regisztrálj!

Belépés Regisztráció